5 festivaler du inte får missa på Costa del Sol

Flamenco, tjurfäktning, tapas och sena nätter. Allt det där som Spanien är känt för blommar upp under festivalerna. Som reseledare på Costa del Sol tog jag varje chans att uppleva folkfesterna, och uppmuntrade alltid mina gäster att ta del av de färgsprakande festerna. Det är där man får lära känna det riktiga Spanien. Här kommer mina fem bästa tips!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. LUNA MORA Du har aldrig upplevt det förr. En stad helt tom på elektricitet, och istället upplyst av 20 000 levande ljus. Ju mörkare natten blir, desto mysigare blir stämningen i den lilla bergsbyn. Längs med gatorna dukar man upp en marknad med bakverk, frukt och lokala hantverk som läderarmband och tvålar. I varje gränd gömmer sig levande ljus, och de som bor i byn ser till att pynta sina balkonger och dörrar på samma sätt. Under ”Luna Mora” firar man den spanska medeltiden, då kristna, muslimer och judar levde fredligt ihop.  Luna Mora är ingen fest, som ferian i Málaga, utan hit åker man för att få en upplevelse som är utöver det vanliga.

Firas i byn Guaro de två första helgerna i september.

IMG_97612. FERIA DE MÁLAGA Kustens största festival, feria, äger rum i Málaga. Här ser ni kvinnor i flamencokjolar och både spanjorer och turister sippar på sött vin ur ett glas som hänger runt halsen. Staden blir till en bubbla av glädje med alla-känner-alla stämning, och redan klockan 22 är det fullt ös på nattklubbarna. När jag åt middag klockan 20 såg spanjorerna frågande på mig och undrade varför jag åt. ”Det är ju feria! Då ska man ju dricka!” De dekorerade gatorna i centrum är fyllda med glada firare dag och natt, men vissa tillbringar natten på festivalområdet utanför stan där ett stort tivoli slås upp och man går från caseta till caseta, hus till hus, för att äta och dansa.

Firas i Málaga centrum och Recinto Ferial i mitten av augusti. Feria de Torremolinos i slutet på september, feria de Fuengirola i början på oktober.

3. SEMANA SANTA Glöm påskägg och färgglada fjädrar. I Spanien handlar påsken fortfarande om Jesus. Även om man inte är kristen är det en sann upplevelse att vara med om det storslagna firandet i Málaga. Under den heliga veckan stängs stadens bilvägar av och fram tågar istället tusentals människor i parader där de bär på flera ton tunga Jesus-statyer. På gatorna samlas familjer och vänner och det är generellt en hög stämning, medan långfredagen är mer dyster till minne av Jesus död. Jag stod med stora ögon och fascinerades av varenda detalj, allt från de häxliknande dräkterna till barnen som samlade smält stearin att forma till stora bollar.

Firas störst i Málaga, men man kan se processioner i flera av byarna längs Solkusten. 

Feria de los pueblos4. INTERNATIONELLA FESTIVALEN Tänk dig att ta en drink på Hawaii, mingla lite i Brasilien för att sedan dansa loss i Finland och avsluta kvällen i Peru. Det är precis det du har möjlighet till, om än i liten skala, på den internationella festivalen. Här finns många länder från hela världen representerade och visar upp sin mat, sina traditioner och sin musik. Under kvällen har ett tillfälligt tivoli öppet men senare på natten är det bara festen som är i fokus, och pågår långt in på småtimmarna.

Firas i början på maj på Fuengirolas marknadsplats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA5. VIRGEN DEL CARMEN Kan knappast kallas festival, men om man ändå befinner sig i en by längs kusten i Spanien ska man se till att uppleva firandet. Carmen är alla fiskares skyddshelgon och när hon firas är det just sjömännen som bär ut hennes staty ur kyrkan och bär henne genom folkmassorna i byn. Till slut når hon havet där de bär ut statyn i vattnet eller låter den glida fram på en båt medan en riktigt imponerande fyverkerishow drar igång längs stranden. Vissa spanjorer väntar faktiskt med att bada tills Carmen har renat havet.

Firas den 16 juli i alla fiskebyar längst kusten.


Guiden är publicerad på reseguiden.se, här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s