Hälsa på i smurfbyn

Mitt bland berg och dalar gömmer sig en blå, liten by. Där bor både Gammelsmurfen och Gargamel. Det är just här, i lilla Júzcar i de spanska bergen, som smurfarna har sitt ursprung, i alla fall om man ska tro filmskaparen Sony Pictures.

När smurf-filmen hade premiär 2011 valde de nämligen att fira premiären genom att måla hela byn blå. De ville kunna peka ut varifrån smurfarna kom, och det var Júzcar i södra Spanien som fick bli smurfarnas hemstad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tre år efter premiären är husen fortfarande blåa, trots att filmskaparen erbjöd sig att måla dem vita igen. Byborna tyckte om förändringen och såg potential att locka turister, så de förblev en smurfby.

Men nu är byn tom på turister. Museet där man kan se stadens förvandling är öppet, men där går jag ensam och kikar på bilderna. I souvenirbutikerna är hyllplanen täckta av ett tunt lager damm.

Den ödsliga känslan till trots – byn är bedårande charmig. Nyfikna katter stryker sig längs med gränderna och i skuggan av rosa blomster sitter byborna och spelar spel.

Precis som de vita bergsbyarna består även denna blåa by av små gränder och har fin utsikt över en dal. Du behöver inte viga en hel dag åt de blåa filurerna, men om du har vägarna förbi är detta ett lunchstopp du inte ska gå miste om.

Byn ligger 25 km från Ronda(och 115 km från Málaga), så en stund i smurfbyn är perfekt att kombinera med ett besök i Ronda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s