Triss i öar på Thailands östkust

”Vart ska jag åka om jag vill se Thailand från sin bästa sida på två veckor?” frågade en kompis mig efter att jag gjort den klassiska ‘backpackresan’ genom Asien. Åk inte till Phuket – det är som att åka tillbaka till ett smutsigare Sverige, åk inte till Phi Phi Island – du kommer bli besviken om du inte är där för att festa med minderåriga, åk inte till Bangkok – du tröttnar rätt fort på avgaser, stora folkmassor och fejkade märkeskläder.

t-ko-tao-bEn bit ner på östkusten ligger öarna Koh Tao, Koh Phangan och Koh Samui. Först när du hittat hit gör sig drömmen om det riktiga Thailand sig påmind. Stränderna är många och kritvita, vattnet är rent och turkost, turisterna är ännu inte överallt och de tre öarna ligger på lagom avstånd från varandra. Perfekta att kombinera, helt enkelt!

Närmast fastlandet ligger den största av de tre öarna – Koh Samui. Samui är den enda av öarna med en egen flygplats och att utnyttja det är givetvis det smidigaste alternativet, men också det dyraste. Ett minst lika bra alternativ menar jag är att utgå från kuststaden Surat Thani, dit är flygen generellt sätt billigare och färgan över till Samui tar endast cirka 1 1/2 timme. Här kan det vara bra att starta resan! Vill du istället starta i andra änden så fungerar det lika bra att ta sig till Chumpon, hit går både flyg och bussar från tillexempel Bangkok. Färgan från Chumpon till närmaste ön Koh Tao tar cirka två timmar. Vart du än väljer att starta så kommer din resa att bli bra! Det finns nämligen gott om förbindelser mellan fastlandet och öarna, och även öarna i mellan. Detta till bra priser dessutom.

ASIEN 518
Koh Samui har mycket att erbjuda. Ett tips är att du hyr bil, då tar du dig enkelt runt ön och får chans att stanna till och utforska de ännu oupptäckta guldkornen. Men! Det går precis lika bra att promenera till närmaste strand eller ta buss om du vill lite längre. Cirka 20-30 minuter från huvudorten Chaweng ligger Silver Beach (bilden ovan) som är en riktig pärla ifall du söker lugnet och vill ha en dag på stranden utan hundra barnfamiljer som surrar omkring dig. Även Chawengs egen strand är toppen för att vara en strand ”mitt i stan”. Här finns desto mer liv, rörelse och restauranger. För regniga dagar på ön finns det gott om aktiviteter så som tillexempel thaiboxning, bowling och spa.

ASIEN 478

Mitt på Chaweng Beach hittar du strandbaren The Ark Bar. Här sitter du i en saccosäck eller i en fällbar stol med lågt bord mitt i den lena sanden. Detta förträffliga ställe har öppet från tidig morgon till sen kväll och det finns alltid något att äta eller dricka, oavsett vilken tid på dygnet du är här. Om du vill gå vidare efter middagen så är det bargatan som gäller – här finns en mängd olika barer att börja partykvällen på, för att sedan avsluta med dans på The Green Mango Club.

ASIEN 2269Koh Phangan kommer du enklast till med båt från Koh Samui, resan tar cirka en timme med vanlig färja. För de allra flesta är ön känd som en partyö med sina populära Fullmoon-fester som lockar ungdomar från hela världen år efter år. Många väljer att åka hit just av den anledningen, men det betyder inte att det inte finns något annat att göra – ön har mer än så att erbjuda. På Baan Tai Beach ligger flera lugna resorts med bungalows ut mot stranden, tillexempel The Blue Lotus Resort (bilden ovan). Detta stället är simpelt men fräscht, ägarna är mycket vänliga och du har tillgång till tvättmaskin samt till hotellets egen restaurang med dagens alla måltider på menyn. Även på öns norra delar är det lugnt och familjevänligt, med ett behagligt avstånd från partymekkat på Haadrin Beach i söder.

ASIEN 2320Och vilket partymekka sen! Fullmoon-festerna stavas; bucketdrinkar, neonfärger och barfotadans. Ett besök på ön i samband med detta galna dygn kräver att du är utvilad, festsugen och har bokat ditt boende i förväg. Många planerar sitt besök på ön under fullmåneperioden långt i förväg vilket resulterar i att det kan vara svårt att hitta boende (speciellt till ett bra pris) hos någon av de alla hotellägarna som finns på plats i hamnen när du anländer med färjan – något som annars fungerar väldigt bra på samtliga tre öar.

ASIEN 787Koh Tao är ett helt fantastiskt ställe att avsluta en lite längre resa på. Det här är definitivt ett av mina favoritställen i världen. Hit kommer du med färja från Koh Phangan som tar ungefär 1 1/2 timme. Stämningen på Koh Tao är lugn och  harmonisk och du får känslan av att världens alla turister ännu inte riktigt har hittat hit. Koh Tao har extremt blått vatten och är känd som en utmärkt ö att snorkla på just av den anledningen. Många åker hit för att ta dykarcertifikat och det finns gott om ställen att göra detta på, nästan varje strand har sitt eget dykarcenter. Vad du heller inte får missa är att avsätta en, eller varför inte fler, dagar till att åka båt runt ön. Här får du chansen att se de mindre öarna runt om Koh Tao, äta fantastisk thailunch som lagas ombord samt pröva på att snorkla bland bebishajar i det klara vattnet.

ASIEN 714Vad du heller inte får missa är alla mysiga strandbarer som finns runt om ön. På Sairee Beach (bilden ovan) passar det utmärkt att slå sig ner för en middag, singha eller glass samtidigt som du njuter av en fantastisk solnedgång. Med jämna mellanrum underhålls restaurangpubliken av magiska eldshower som lyser upp hela stranden. På de olika restaurangerna varierar miljön mellan att vara fartfylld och ungdomlig på ena stället, till att vara lugn och familjär på andra stället. Missa för Guds skull inte denna paradisö.

En reaktion på ”Triss i öar på Thailands östkust

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s