Båtluffa i Grekland

Du har bestämt dig för att båtluffa i Grekland. Kul! Men hur mycket kommer drömresan att kosta? Och vad ska du ta med dig? Här kommer våra tips!

IMG_1247
  • BOENDE Vi var borta i 18 dagar, och betalade oftast 25-30€ för ett dubbelrum per natt, förutom på Santorini där priset halkade iväg till 40€. Så totalt la vi 510€ på boende för två personer. Då bodde vi på schysta men enkla hotell som alla hade AC på rummet och pool. Se till att ha kollat upp vilken stad ni vill bo i innan ni kommer till en ö. Vi bokade inga boenden utan träffade rumsraggare vid hamnarna när vi klev av. Det stod många och väntade på alla öarna. Vi blev alltid skjutsade och fick titta på rummet innan vi behövde bestämma oss. Så var det däremot inte på Santorini. Rumsraggaren tog med oss till en resebyrå och där behövde vi betala direkt. Jag sa rakt ut att jag inte ville betala förrän jag hade sett hotellet, men kvinnan övertygade mig att det inte var några problem. Det var nog resans största misstag. Vi hamnade i buschen i Perivolos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • PACKNING Vi reste båda med 55 liters-ryggsäckar. Det räckte absolut och jag lyckades resa med endast 8 kg packning. Jag hade två klänningar, två par shorts, en kjol, ett par långa byxor, ett par mysbyxor att resa i, fyra linnen, en långärmad blus och en hoodie. Flipflops, sneakers och sandaler. Man behöver inte fem bikinis, utan det räcker med en. Det gäller att skala bort. Det var en snål packning men det räckte hur bra som helst, och det var skönt att inte ha en tung väska att släpa på! Jag hade också hällt över shampoo, ansiktskräm osv i småflaskor för att minska vikten och utrymmet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • FÄRJOR En förvånansvärt stor kostnad var båtbiljetterna. Vi hade inte räknat med att transportfärjor skulle kosta så mycket pengar. Att resa från Aten till Naxos kostade 60€ per person. De snabba jetbåtarna är de som är dyrare, men i vårt fall fanns det inte många långsamma färjor tillgängliga när vi ville åka. Vi gav cirka 160€ per person på båtbiljetter Aten-Naxos-Ios-Milos-Santorini. Vi tänkte egentligen åka till Mykonos men då hade vi fått punga ut 110€ för att åka dit och sen till Santorini varifrån vi skulle flyga hem. Priserna stiger ju längre sträckor man åker, så se till att åka till de öar som ligger i närheten istället för att åka kors och tvärs. Man köper biljetter hos små turistbyråer som finns i städerna, och det är bra att köpa biljetterna några dagar i förväg innan platserna tar slut.

IMG_1310

  • RESERUTT Vi valde att flyga till Aten och flyga hem från Santorini. Många verkar börja och sluta på samma ö, men genom att ha en startpunkt och en annan slutpunkt slipper man lägga 50€ på en sista biljett tillbaka. Redan på flygplatsen i Aten köpte vi en båtbiljett. Det finns två hamnar i Aten och vår båt gick från Rafina som ligger en halvtimme bort med buss. Väldigt simpelt. Vi valde att resa Aten-Naxos-Ios-Milos-Santorini, och det var egentligen mest för att vi inte planerade speciellt bra. Ios och Milos var inte alls med i planen från början, men eftersom att Mykonos låg långt borta blev det så dyrt och vi fick stryka det. Att ha ett litet hum om hur man vill åka är en bra idé.

IMG_1198

  • MAT En till stor kostnad var maten! Vi hade, återigen, inte räknat med att mat på restaurang skulle vara så dyrt. Många gånger sa vi ”Det här hade ju kostat lika mycket i Stockholm”. En vanlig middag med en drink och en vatten till kostade ungefär 15€ per person. Grekisk sallad brukade ligga på 6€ och souvlaki runt 10€. Men vi tyckte det var skönt att vara lata och slippa laga mat själva, så vi unnade oss restaurang både till lunch och middag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • TOTALKOSTNAD När vi kom hem insåg vi att pengarna hade försvunnit från kontot i rasande fart. Jag gjorde av med mer än 8 000 kronor på plats. Det täcker alltså båtar, hotell, utflykter, lokalbussar, restaurangbesök, handla i mataffärer, och pyttelite shopping. Man kan utan tvekan spara in på maten om man vill dra ner kostnaden lite. Vi levde som sagt inte så sparsamt på den biten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • SÄSONG Vi reste 10-27 juni, och det var stor skillnad på temperaturen från att vi kom dit till att vi åkte hem. De första dagarna frös jag på kvällarna och fick matcha mina finbyxor med munktröjan. De sista kvällarna kunde man gå i små klänningar hela natten. Vi hade väl omkring 25 grader och sol på dagarna, vilket var perfekt. I mitten på juni märkte vi att högsäsongen inte var igång ännu. På Naxos var det tomt i barerna, och på Ios blev hotellets poolparty inställt för att det inte var tillräckligt med folk på ön. Men säsongen avspeglas också i boendepriserna. Vi bodde på ett hotell på Ios som kostar 110€/natt i högssäsong, och vi betalde 30€…

En båtluff i Grekland är en klassisk drömresa. Att vara iväg på en lång resa ger dig möjligheten att vara spontan och ta dagen som den kommer. Det är en fantastisk känsla som gör att man känner sig avslappnad på ett helt annat sätt än man gör på en snabb semestervecka. Beroende på vilka öar du väljer att besöka gör du resan till en avkopplingsresa eller en festresa. Nu hoppas jag att du har lite mer kött på benen inför din upptäcksfärd i den grekiska övärlden. Om du undrar över något mer är det bara att fråga på i kommentarsfältet här under!

6 reaktioner på ”Båtluffa i Grekland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s