Upplev de norska fjordarna

Det är faktiskt sant, du behöver inte åka hela vägen till Nya Zeeland för att glida runt bland vackra fjordarna. Norges kust må vara kylig även under högsommaren, men lika magisk för det. Ta med dig paraplyt, vantarna och kameran och flyg den korta timmen över till vårt kära grannland. Vår resa gick till Bergen för att ett dygn senare fortsätta ut på havet i två dagar, och sedan avslutningsvis flyga hem från Trondheim. Jag och mitt ressällskap (23 respektive 24 år) sänkte medelåldern rejält när vi hoppade på den berömda Hurtigruten som går längs med kusten mellan Bergen och Kirkenes, i båda riktningarna. Beroende på vad du vill se, hur länge du vill vara borta och vilket fartyg du vill åka med så ser de olika rutterna lite olika ut. Att välja Hurtigruten är ett relativt dyrt alternativ, vilket jag gissar är förklaringen till att vi knappast hade sällskap av några jämnåriga på färjan. Om man ska uppleva hela kusten från början till slut så tar resan cirka två veckor, vilket enligt min mening är alldeles för länge – två, tre dagar räcker gott och väl. Åk! Det är värt de där extra slantarna och det kommer vara annorlunda från alla tidigare resor du gjort.

IMG_1916Bergen imponerar med sin mysiga hamn, goda fisksoppa och bergiga inramning. Trots att Bergen sägs ha 231 regndagar per år så upplevs staden som trevligt även i dystert väder. Du avverkar egentligen hela staden på ett dygn, så längre än så är det inte nödvändigt att stanna. Bo centralt, det är en fördel att kunna promenera överallt då samtliga sevärdheter ligger i stadskärnan. Avsett några timmar till att ta Fløibanen upp för branten och njut av den fantastiska utsikten, för att sedan promenera tillbaka ner till centrum genom det gröna landskapet. Till middag passar det utmärkt att slå sig ner på någon av de många restauranger som finns belägna i hamnen. Ta chansen att beställa fisksoppa – det är något av en specialité i Bergen samtidigt som det oftast är det billigare alternativet på en generellt sätt mycket dyr norsk meny.
11IMG_2065Till färjeterminalen är det en promenad på 10 minuter från centrum. Vi reste med M/S Nordnorge, ett mellanstort fartyg som inte tillhör några av de modernaste men heller inte de äldsta. För en hytt på övre däck med havsutsikt, egen toalett och två sängar betalade vi cirka 2000 kronor per person för två nätter, men dessa priser varierar kraftigt beroende på årstid, fartyg och faciliteter i hytten. Att betala för de absolut finaste hytterna är helt onödigt eftersom du (om du vill uppleva den magiska omgivningen på riktigt) ändå spenderar större delen av tiden utomhus eller i förens panoramabar på översta våningen (bilden ovan).
IMG_2170För dig som tröttnar på att spendera all tid ombord, och framförallt: för dig som har råd(!), så finns det många spännande utflykter att hänga med på under dagtid. Här får du chansen att utforska fastlandet tillsammans med en guide, för att några timmar senare återvända till färjan som då har cirkulerat på samma ställe under denna tid. För oss som endast spenderade två dagar ombord tycker jag inte att det blev långtråkigt att stanna kvar ombord, även om det givetvis är en unik möjlighet att se fjordarna från fastlandet. Omgivningen kring färjan är fortfarande fantastisk och medan ni står stilla passar det utmärkt att äta något i restaurangen, som annars är fylld av folk.
IMG_2194IMG_2239IMG_2231En av resans höjdpunkter är turen in i Geirangerfjorden, vilket anses vara ett av Norges mest besökta turistmål. Här omringas du av exotiskt hav, grönskande berg och rinnande vattenfall – en fröjd för ögat, helt enkelt. Längst in i fjorden är det ofta vindstilla, vilket bjuder in till att äntligen kunna stå utomhus i lugnan ro, fotografera, dricka en kopp kaffe och insupa den otroliga omgivningen. Detta, tillsammans med platser så som tillexempel Lofoten, Hjørundfjorden, Nordkap, Lyngenfjorden och Svartisen räknas till några av de främsta sevärdheterna på resan längs den norska kusten.
IMG_2266En av platserna där det är alldeles gratis att hoppa av på är Ålesund. Eftersom stoppet egentligen är till för att passagerare ska kunna lämna färjan samt att nya ska kunna kliva på så ligger du bara i hamnen i ungefär en timme. På denna tid hinner du promenera upp till centrum och utforska det som ligger allra närmast. Det är viktigt att hålla koll på tiden, reglerna på färjan är nämligen tydliga – ”är du en minut sen så är du en minut sen, vi väntar inte på någon”. 11IMG_2284Vår resa slutade i Trondheim, där vi klev av efter att vi avnjutit den härliga frukostbuffén för sista gången. Förutom den välkända katedralen Nidarosdomen så finns här inte speciellt mycket att utforska. Staden ser ut som vilken annan stad som helst och de fem timmarna vi spenderade här innan vi tog flygbussen till Trondheims flygplats var absolut tillräckliga.

Sammanfattningsvis: Börja gärna din resa i Bergen, men spendera ingen dyrbar tid i Trondheim. De norska fjordarna är fantastiskt vackra – trotsa vinden på havet och stå utomhus så mycket som möjligt. Och glöm för allt i världen inte kameran!

Annons

3 reaktioner på ”Upplev de norska fjordarna

  1. Vilket fantastiskt inlägg, Malin! Jag måste verkligen göra en liknande resa någon gång. Hur många dagar behöver man som minst tror du? Mötte ni några som kombinerade resan på färjan med några dagars vandring?

    Gilla

    1. TACK Lina! Vad kul att du läser. Vi hade 4 dagar och det funkade jättebra. 2-3 dagar på båten och några dagar i land är optimalt tycker jag. Nej, det gjorde vi inte men det låter inte alls som en omöjlighet. Det fanns dagsutflykter att hänga med på från båten varav vandring är ett alternativ tex.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s