West coast, best coast: Florida

Orlando, Fort Lauderdale och Miami – vi har alla hört om de coola, stora, pulserande städerna som präglar turismen i Florida. Det finns många goda anledningar till att välja just Florida som resemål. En resa till USA tar många timmar, men Florida ligger förhållandevis ”nära” Sverige och bjuder dessutom på strålande väder nästintill hela året om (det kallas ju inte The Sunshine State för inget). Detta gör det till ett attraktivt alternativ när det är dags att bestämma sig för vart i USA man vill spendera sin semester. Det är heller ingen slump att många väljer att åka till de städer som tidigare nämnts – de har helt enkelt vad många suktar efter. Restauranger, sandstränder och sevärdheter i mängder. Jag förstår – du är bekväm, du vill göra något som någon annan redan gjort och sagt är bra. Du vill inte betala flera tusen kronor för en semester och åka till en plats du inte hört någonting om. Därför lovar jag dig här och nu att du inte kastar pengarna i sjön om du skippar Orlando, Fort Lauderlade och Miami och istället satsar på att utforska Floridas västkust. As they say: West coast, best coast. Häng med till Naples!

FL1FL4Pärlan Naples är en stad med cirka 20 000 invånare beläget i sydvästra Florida, ungefär 1 1/2 timmes bildfärd på Alligator Alley från Miami. Och ja, vägen har fått sitt namn efter de alligatorer som ligger och lurar i dikena längs med vägen. Naples kallas för ”golfens huvudstad” för dess många kringliggande golfbanor som ramar in staden. Stadens kärna är mycket charmig och utgår från mysiga Fifth Avenue som är en central punkt. Här hittar du många lyxiga affärer och pampiga restauranger, även flera hotell, torg och caféer. Från alla stadens avenyer når du stadens strand, Naples Beach är en stadsstrand med direkt strandläge från villakvarteren. Turisterna har till viss del hittat hit, det är inte ovanligt att amerikanska familjer har sitt ”landställe” i Naples och därför kommer hit under de varmaste delarna av året. Med det inte sagt att turismen i staden är påtaglig, för det är den inte. Stranden är aldrig fylld av olidligt mycket människor, det finns heller ingen typisk strandpromenad med restauranger som har oattraktiva fotografier på maträtter uppsatta utanför. Det som finns är Naples Pier – en bit ut på piren kan du handla enklare maträtter i kiosken, småprata med de fiskare som står uppradade längs staketen eller slå dig ner på en bänk och hålla utkik efter delfinerna som emellanåt simmar upp till ytan. Vill du istället ha total avkoppling och ligga helt ensam på stranden så ska du inte välja att gå ner via 12th Avenue, där du hittar Piren och strandens ”centrum”, välj då istället att parkera på en gata längre bort.
FL2FL3På Fifth Avenue hittar du, som tidigare nämnts, flera trevliga restauranger. Många håller dock hög standard vilket även speglar av sig i priserna. Mina tre bästa tips där du slipper tömma plånboken totalt är Sushi Thai Too – fantastisk sushi och trevlig uteservering, Paddy Murphy’s Irish Pub – mitt i smeten med skön atmosfär och Café Luna – bra lunchställe med goda sandwiches. Det finns dessutom flera andra områden i Naples som inte har samma höga standard som Fifth Avenue. I Bayfront (bilden ovan) finns det flera trevliga ställen som alla har utsikt mot vattnet, hamnen och båtarna. Inte långt därifrån hittar du även området Tin City som har flera trevliga fisk- och skaldjursrestauranger och småbutiker. Missa heller inte Naples Beach Hotel med härlig restaurang på stranden, golfbana, tennisbana, spa och andra aktiviteter för slappa eller regniga dagar.
FL5Fördelen med att ha Naples som utgångspunkt är att det finns mycket att utforska runt omkring. Cirka 30 minuter med bil från Naples ligger ön Marco Island, som definitivt är värt ett besök. Här hittar du fullt av vita sandstränder, flådiga villaområden och bra shopping. Cirka 40 minuters bilresa från Naples ligger det enorma naturområdet Everglades (bilden ovan) som har fyra olika huvudentréer. Här kan du bland annat åka svävare, hänga med på guidade turer, häpnas av den grönskande omgivningen och förhoppningsvis se djur som alligatorer, delfiner, ormar och tvättbjörnar. Vad Naples saknar är egentligen ett riktigt shoppingnäste. Affärerna på Fifth Avenue är dyra och inga ställen man spontanhandlar på. Några minuter från city ligger Coastland Center som har flera bra affärer för den yngre målgruppen, men vill du handla billigt och mycket till hela familjen är det Miromar Outlet du ska till. Cirka 45 minuter från Naples hittar du detta outlet-område som är fyllt av populära affärer så som Converse, Tommy Hilfiger och Ralph Lauren, med mycket bra utbud och priser.
IMG_4418Mina sista tips när du besöker Naples är: hyr ett hus hellre än att bo på hotell, ta med din middag och ät den på stranden i solnedgången, åk gärna dit mellan mars och maj – då är klimatet som bäst, se till att du har tillgång till bil – det är ingen stad du promenerar i, besök stränderna i Bonita Springs (20 minuter från Naples) och åk gärna på dagsutflykt till städer som Orlando, Fort Lauderdale och Miami – men för största, möjliga chans till avkoppling ser du till att ha Naples som utgångspunkt. Enjoy west coast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s