5 områden att besöka i San Francisco

Det är svårt för mig att vara opartisk när jag berättar om San Francisco – staden som ligger högst upp på min lista. Det finns så många områden att se, fotografera, häpnas av och promenera i. Under tiden då jag bodde i San Francisco upplevde jag dock ofta att det är svårt att veta vilka ställen som är värda att satsa på att utforska när man ännu inte känner en stad tillräckligt bra. När jag hade besök hemifrån ville jag ju ta med dem till de ställen där det går att promerna mellan sevärdheterna, helt enkelt för att slippa sitta på en svettig buss genom hela stan, från de ena stället till det andra. Med tiden hittade jag de områdena som jag fastnade lite extra för och som alltid är roliga att upptäcka eftersom inget ställe är det andra sig likt. Vi tar oss en titt!

Mission District 030 Mission District 040

📍MISSION DISTRICT är San Franciscos äldsta område. Området har under de senaste åren förnyats och moderniserats och har idag blivit en central mötesplats för stadens ungdomliga hipsters. Den mexikanska populationen är påtaglig, det kryllar av spansktalande människor och gatukök som säljer tacos och burritos. På varje ny gata hittar du en bok-, konst- eller musikaffär som säljer begagnade varor eller egenproducerade konstverk och byggnadernas alla fasader är allt som oftast pyntade med färgglada graffitimålningar. Här är det spännande att bara strosa omkring och uppleva alla de olika kulturer som möts i området, kanske ta en kaffe på trottoarkanten (det är inget märkvärdigt alls) och absolut slå sig ner i Dolores Park – höjdpunkten i detta område. Parken är gigantisk och en solig dag är det knökat av människor som dricker öl (polisen har gett upp på detta för längesen), spelar fotboll, röker vattenpipa, sjunger (ja, allsång är inte ovanligt) och ser solnedgången från toppen av kullen. Den coolaste, knäppaste och mest behagliga park jag någonsin besökt.

Hitta hit: Tunnelbana till 16th St Mission.
Ät här: La Taqueria. Självklart mexikanskt!
Ta en öl här: Högst upp i Dolores Park, med utsikt över hela staden.

Turistdag, Twin Peak 002 Mission District 059

📍CASTRO DISTRICT ligger på gångavstånd från Mission District. Det är ett område och en symbol för HBT-rörelsen med dess HBT-aktiviteter och arrangemang, och det märks. Här bor, vistas och umgås alla olika sortens människor och det är fantastiskt att se hur öppna, förstående och accepterande människorna i denna staden faktiskt är. Stämningen är god, i fönstren hänger regnbågsfärgade flaggor (till och med övergångsställena är regnbågsfärgade!) och ett besök på populära Castro Theatre kan vara kul. Till detta område rekommenderar jag kanske inte att ta barnen precis, affärerna har namn som ”Does your mother know” och ”Good Vibrations”, men för de äldre kan det vara kul att se! Ni förstår nog vad jag menar.

Hitta hit: Muni-metro till Castro Street Station.
Ät här: Ike’s Place.
Ta en öl här: Det finns ofantligt många barer att välja på, jag är tyvärr för oerfaren för att kunna tipsa om någon specifik.

IMG_3071 IMG_3051

📍HAIGHT-ASHBURY kallas för ”The Haight” och är känt för sin hippie-subkultur. Här handlar det allt som oftast om marijuana – antingen på pinne, i smoothien eller i brownien. Kvinnor och män, unga som gamla, sitter på trottoarerna och tillverkar och säljer sina kläder, smycken eller konstverk och överallt gör sig den numera välkända gräslukten sig påmind. Området i sig är väldigt mysigt med sina många färgglada ”Victorian homes” (googla det) som kantar ut mot gatorna och de många vintage-butiker som du hittar i varje hörn. Här handlar du staden kanske bästa second hand, passerar skyltar som säger ”It’s all about peace & love” och ”Flower power” och kollar in de välkända kvinnobenen som hänger ut ur fönstret på andra våningen i Piedmont Boutique.

Hitta hit: Muni-metro till Cole Street.
Ät här: Crêpes på Squat & Gobble Café ❤
Ta en öl här: The Alembic Bar.

Turistdag, januari 045 IMG_3080

📍NORTH BEACH/LITTLE ITALY är mitt absoluta favoritområde i hela San Francisco. Här hittar du vackra byggnader, branta gator (resulterar i träningsvärk och slående utsikter) och otroligt mycket saker att se. Jag brukar tycka om att börja vid den krokiga och välkända Lombard Street, för att sedan promenera upp till Telegraph Hill och The Coit Tower. Utsikten från tornet är en av de bästa i hela staden, och det är dessutom gratis att åka upp! På vägen ner hittar du sedan Washington Square Park där det passar utmärkt att slå sig ner och ta en kaffe i gräset intill vackra Saints Peter and Paul Church. I North Beach District hittar du området Little Italy, som genom namnet skvallrar om dess italienska influenser. Överallt flaggas det med grönt, vitt och rött och gatorna är fyllda av restauranger med fina viner och äkta, italienska delikatesser.

Hitta hit: Spårvagn eller buss till Lombard Street Station.
Ät här: Molinari Delicatessen eller Fino Bar Ristorante. Att äta något annat än italienskt går bara inte.
Ta en öl här: The Saloon Bar.

Turistdag, januari 069 Turistdag, Twin Peak 222

📍CHINA TOWN sägs vara det största China Town i världen utanför Kina. Hit promenerar du enkelt från The North Beach/Little Italy, men var beredd på att trängas. Det är nämligen precis så fullt av människor som man tänker sig att det är på gatorna i riktiga Kina. Överallt säljs det grönsaker, torkad fisk (luktar fruktansvärt) och souvenirer på stående fot. Området är kanske inte det finaste eller renaste, men det är absolut ett av de häftigaste. Precis allting är på kinesiska och för en liten stund glömmer du bort att det är i USA du är på semester.

Hitta hit: Muni-metro till The Chinatown Station.
Ät här: Bund Shanghai Restaurant.
Ta en öl här: Li Po Cocktail Lounge.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s