8 måsten på Island

På Island kan du både bada i varma källor och vandra på glaciärer. Det kryllar av aktiviteter för den som vill upptäcka det storslagna landskapet. Här är åtta saker du inte får missa när du besöker ön.

DSC_0378

1. NORRSKENET Att imponeras av naturens under är svårslaget! Se till att åka på norrskenstur varje natt tills du har turen att få se det. Om du är på en utflykt utan att få se norrsken får du normalt åka med nästa dag igen utan kostnad. Det är det värt för att få se ljuset dansa på himlen.

DSC_0599.JPG

2. ISLANDSHÄSTAR Dessa mysiga krabater ser man både här och där över ön, och även om man inte vill ha närkontakt med hästarna ger de en mysig stämning där de står och betar i morgonsolen. Men ännu bättre blir det förstås om man kommer upp på ryggen!

DSC_0116.JPG

3. BLÅ LAGUNEN Kombinationen av ruggigt väder och en het naturlig pool är uppfriskande. Blå Lagunen är en stor turistmagnet och ligger nära flygplatsen, så många kombinerar sin transfer till eller från flygplatsen med ett stopp där. Besök även Fontana om du har tid över. Det är ett utomhusspa med många små pooler i olika temperatur, och en ångbastu som är byggd ovanpå en gejser, så man bastar i ångan som kommer direkt från gejsern och hör hur det plaskar under golvet.

DSC_0239.JPG

4. GEJSERN STROKKUR Man kan inte åka till Island utan att ha sett en aktiv gejser! Denna får utbrott var femte minut, och vattnet når 20 meter upp i luften. Den ingår i ”den gyllene cirkeln” som nog är den mest populära utflykten av alla.

DSC_0531.JPG

5. HYRA BIL Inget går upp mot friheten att kunna cruisa fram genom tappa-hakan-landskapet, och kunna stanna när man vill för att ta bilder och klappa hästar. Från Reykjavik är vägen fin österut, och där finns många utflyktsmål, som t.ex. vattenfall och den svarta stranden i Vik.

DSC_0400.JPG

6. VATTENFALL Det kryllar av vattenfall på Island. På bild ser ni Gullfoss, som är det mest imponerande. Det dånar om vattnet som väller ner i den breda ravinen. Ett stopp vid Gullfoss ingår också i ”den gyllene cirkeln”. Jag blev också imponerad av det mer klassiska vattenfallet Sejlandsfoss, för där kunde man gå in bakom fallet och se det från insidan.

DSC_0658

7. GLACIÄR Island är kontrasternas ö. Samtidigt som det finns vulkaner finns också flera meter tjock is. Passa på att komma upp på en glaciär, antingen på vandring eller med supertruckar. Även om vandringen är ganska snäll känner man sig som en riktig äventyrare med isdobbar på skorna och en yxa i handen.

DSC_0029.JPG

8. REYKJAVIK STAD Även om Island handlar om storslagna naturupplevelser är huvudstaden värd att utforskas. Gå upp till toppen av Hallgrimskirkja för utsikt över staden, kolla in det nybygda konserthuset Harpa, och shoppa på huvudgatan. Missa inte den roliga butiken Hrim som säljer alla möjliga inredningsprylar med en tvist. Snygga ramar, ljusstakar och planscher. På huvudgatan hittar du också Blue Lagoons egen butik där du kan köpa med dig ansiktsprodukter för att ta med dig spakänslan hem.


Klicka här för att läsa ett reportage om sagolika Island.

Annons

2 reaktioner på ”8 måsten på Island

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s