Våra bästa resebilder

Ibland lyckas man fånga det där perfekta ögonblicket. När rätt person är på rätt plats eller när ljuset faller helt perfekt. De där fotografierna som inte bara platsar på ens Instagram, utan blir så bra att man vill sätta upp dem på väggen. Här har vi valt ut de bästa resebilderna vi någonsin tagit och varför.

Malin:IMG_3300SAN FRANCSICSO Jag bara måste inleda med den här favoriten. Det dyker upp i alla mina sociala kanaler hundra gånger om, men hur skulle jag kunna låta bli? Den är så klassisk – en sådan bild som pryder vykorten i turistbutikerna och canvastavlorna i inredningsbutikerna, men man förväntar sig aldrig att man själv ska lyckas fånga det. Speciellt inte med en ”vanlig” kamera.

IMG_9822TENERIFFA Det är väldigt uppskattat att ha en modell till lillebror som alltid är redo att ta en ny bild till Facebook eller Instagram. Under en familjesemester på Teneriffa tog vi bilen upp till vulkanen El Teide och på vägen ner ropade jag ”stanna, pappa!” minst 10 gånger – landskapet var ju så jäkla fint. Jag som annars brukar vara duktig på att ge Philip tydliga direktiv på hur han ska stå, gå eller se ut hann inte börja domdera förens den här bilden var knäppt. Han, färgerna, landskapet, 100 %.

Linköping, sommar 455HALMSTAD Det finns en risk att jag är aningen partisk när jag väljer ut den här bilden. Jag menar, hur fin är inte min lillasyster? Jag vet inte, men det är något mer hennes hår, hur det står litegrann åt alla håll samtidigt som hon ser helt sjukt busig ut i sitt ansiktsuttryck. Färgen på tröjan gör allt tycker jag, jag menar, tänk er samma bild fast med en svart tröja istället.

IMG_2244ÅLESUND Jag sprang från båtens ena sidan till den andra för att kunna stå beredd med kamera när båten började närma sig denna charmigare byggnad. Jag såg den här bilden i mitt huvud långt innan den var tagen, den speglar en båttur längs Norges kust så himla väl. Huset, färgerna, fjordarna, havet, molnen – allt matchar så perfekt tycker jag.

Golden Gate 032SAN FRANCISCO Återigen, en klassiker. Under min andra dag i San Francisco åkte vi ett gäng från skolan för att kolla in stadens stolthet – Golden Gate Bridge. Besvikna vände vi hemåt igen efter 10 minuter då vi knappt kunde se bron på grund av dimman som låg som en vägg i luften. Sex månader och minst det dubbla antalet besök vid bron senare så stod det klart att ingen av bilderna jag tog i det fina vädret vid senare tillfällen var lika bra, cool och verklighetstrogen som denna.

Esther:
P1013678.JPGMÁLAGA Vilket magiskt ljus, va? Stearinljusets varma sken hamnade perfekt i pojkens ansikte. Han blev skarp medan bakgrunden försiggår. Det som gör denna bild bra är att det är en människa i fokus. Jag tog massvis med översiktsbilder på påskparaderna i Málaga, men denna sticker ut eftersom den fångar pojkens upplevelse. Hans glädje och spänning går igenom bilden och jag minns precis känslan av att vandra på dessa gator.

kappadokien 168.JPGKAPPADOKIEN Man kan tro att det var lätt som en plätt att ta fina bilder från höjden i luftballongen när landskapet bjöd på så här fina vyer, men Kappadokien hade sina utmaningar. För det första var det svinkallt, där jag bar en tjocktröja men inte mer än så trots att temperaturen låg kring noll. Så fingrarna ville helst av allt gömma sig i fickorna. Dessutom skedde ballongturen i soluppgången, så hälften av bilderna blev alldeles för mörka. Eller så var jag bara inte så intresserad av foto på den tiden. Men – som tur är var landskapet helt majestätiskt och gjorde jobbet själv. Denna bild hamnade till och med i tidningen Allt om resor.

DSC_0048 - version 2.JPGISLAND Detta måste vara den bästa bild jag någonsin tagit. När dessa två plötsligt började gosa mitt framför mina ögon ryckte det verkligen i fingrarna och jag kunde inte motstå impulsen att fånga dem på bild. Jag älskar hästskötarens vilda, väderbitna look och det karga klimatet som blir en så fin kontrast till värmen de utstrålar. Men det som verkligen gör bilden är förstås känslan. Att våga lyfta kameran när det egentligen kändes väldigt obekvämt lönade sig. Jag har till och med mailat denna bild till mannen på bilden för jag tyckte den blev så härlig. Hans svar? ”This reminds me that I need to get a haircut”. 😉

P1015212.JPGGIBRALTAR Jag vet inte hur många bilder jag har på apor egentligen. Jag hängde med dessa apor varannan vecka under en hel sommar och har massvis med bilder på supersöta bebisar, men ändå är det denna jag gillar bäst. Kanske är det att den är så enkel, eller att det är en närbild. Den blev i alla fall min bakgrundsbild på datorn i flera månader.

DSC_0400ISLAND  Det var väldigt tacksamt att ha Island som motiv när jag testade min nya kamera. Var jag än vände mig fanns det häftiga motiv att fånga. Medan ångan yrde åt alla håll försökte jag fixa med inställningarna under den plastpåse jag hade som skydd runt kameran. Med slutartiden blev det till sist så här fint! Det är så stor skillnad på de bilder jag tog här på vanligt vis, och på de jag tog med lång slutartid. Det svepande vattnet gör allt. Det ser nästan ut som kolsyreis som väller över kanten.

En reaktion på ”Våra bästa resebilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s