3 drömresor i Europa

Mina drömresor har en gemensam nämnare: de är rundresor. Det gäller att se så mycket som möjligt av platsen man besöker. Här är tre europeiska rundresor att skriva upp på reseönskelistan.

DSC_0581
På de isländska vägarna ser man fler hästar än man får mötande trafik.

ROADTRIP RUNT ISLAND Hela mitt hjärta längtar tillbaka till Island, som tog mig med storm. Det är, by far, det häftigaste land jag besökt. Jag levde i underställ och fleecetröja, och älskade hur harmoniskt det var med en semester där naturen stod i fokus. Nu vill jag upptäcka mer av detta förtrollade land. Runt hela Island går en ringled som gör det enkelt att bila runt ön. Trots att det är landets största väg är den enfilig, och man får sällan mötande trafik på landsbygden. På Island kan man hyra camper vans, vilket är skåpbilar med en madrass i bakluckan. Så bilen blir ens fordon och hem under roadtripen. 10 till 14 dagar verkar vara lagom för att hinna upptäcka hela ringvägen i lugn och ro, och att hyra en camper van som rymmer två personer i tio dagar kostar ungefär 10 000 kr. Fordon + sovplats för 5000 per person, ett fantastiskt pris om du frågar mig! Flyg tur och retur kostar 3000 – 4000 kr.
Missa inte vårt reportage om Island, och 8 saker du inte får missa när du besöker landet.

DSC_0258
När du ändå är i Balearerna, passa på att ta båten till ännu en ö!

BALEARISK BÅTLUFF Tanken slog mig när jag hade en semester på Mallorca och en på Ibiza med en veckas mellanrum. Öarna ligger precis intill varandra, så det kändes onödigt att åka hem till Stockholm mellan. Varför inte kombinera alla de fyra baleariska öarna genom en båtluff? Det går färjor dagligen mellan de fyra öarna som ingår i ögruppen: Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera, men ibland kan ett snabbt inrikesflyg vara smidigare. Det går att besöka alla öar på 14 dagar, men ett par extra dagar kan vara klokt för att inte behöva stressa sig genom upplevelserna. Prisexempel: färja mellan Ibiza och Mallorca på 4h kostar 50 euro med Balearia.
Mina bästa Mallorca-tips, och här är ett reportage från Ibiza.

P1014797.JPG
Det moriska palatset Alhambra är en av Spaniens största sevärdheter. Missa inte att besöka det i Granada!
Skärmavbild 2016-07-13 kl. 13.25.12.png
Försök hålla dig till de röda sträckorna så prickar du in snabbtågen.

TÅGLUFF I SPANIEN Tre snabba timmar tog tåget mellan Madrid och Málaga, och där insåg jag hur enkelt det var att färdas med tåg i Spanien. Renfe har tågnät över hela landet, med Madrid som den centrala kärnan. Jag hade önskat några fler linjer på tvären, men utöver det är det enkelt att åka tåg i Spanien. Håll utkik efter AVE-tågen som är snabbtågen. Jag kan tänka mig en rutt från San Sebastian – Bilbao – Madrid – Alicante – Valencia – Barcelona. Har man inte varit i Andalusien är det ett måste att slänga in en vecka med Sevilla – Málaga – Granada – (Córdoba) också. För dessa rutter får man räkna med tre till fyra veckor. Renfe erbjuder ett Spain Pass som ger ett antal fria tågresor under en månad. Gäller fyra, sex, åtta eller tio resor, och kostar mellan 2000 och 4000 kronor. Men när jag söker biljetter på måfå ser det ut att bli billigare att köpa separata biljetter online.
Reportage från Spaniens huvudstad, och en guide till 24h i Málaga.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s