Drömdestinationer 2017

För några år sedan hade jag aldrig trott att mina destinationsdrömmar skulle se ut så här. Trygga Medelhavsöar har fått lämna plats för glaciärer, surfing och magnifik natur. I år hoppas jag på äventyr!

boulders_beach_simons_town
Photo: Mikkel Houmoller 

KAPSTADEN Jag vill sola med pingviner, så är det bara! Förutom Boulders Beach där pingvinerna chillar verkar Kapstaden vara en spännande plats. Jag vill vandra upp för Taffelberget, åka på safari och åka bräda på sanddynerna. Tydligen finns det riktigt bra boulderklättring i närheten också! Det här verkar vara en stad där jag slipper vara rastlös på stranden, och ordet äventyr har etsat sig fast.

DSC_0033.JPG

SRI LANKA Nu har jag visserligen redan hunnit vara på denna makalösa ö, men när detta inlägg började ta form fick Sri Lanka givetvis en plats på listan. Jag drömde om vackra stränder, safari bland vilda djur, gröna teplantager och surf, och ön levererade till tusen. Dessutom visade den sig ha vänliga lokalbor, stränder som inte blivit förstörda av turism, och perfekt klimat. Missa inte möjligheten att ta ett par nätter på Maldiverna när ni ändå är här. Flyget dit tar 1,5h och kostar bara 1500 tur och retur. Skaka fram ett par extra lediga dagar och ta chansen!

16029103704_8f2fb20896_k
Photo: Tanel Teemusk

MAROCKO När Medelhavet känns lite ospännande ligger Marocko nästan lika nära och lockar dels med stränder, dels med marknader och vackra riader. Men ärligt talat vill jag hit mest för att surfa, vilket man gör bäst under vinterhalvåret. Om man vill surfa på vintern men inte vill lägga lika mycket tid och pengar som på en långdistansresa är Marocko ett perfekt alternativ. Jag reser till kustbyn Taghazout i mars, och kommer kombinera det med ett par nätter i Marrakech.

trekkers-339972_1280

NEPAL En vandring i Nepal bjuder både på djungel, tempel och en skymt av världens högsta berg. Jag som aldrig har varit på en vandringsresa vill tydligen slå på stort, men varför inte? Bara det att man faktiskt har vandrat bland Himalayas berg är lockande nog, men dessutom tror jag att Nepal skulle bjuda mig på kultur som jag inte mött tidigare. Visserligen skulle jag lika väl kunna vandra i Alperna, men det känns roligare att ha Nepal i sin kalender istället för ännu en resa till… Tyskland. Bästa vandringstiden är på våren och hösten, så det skulle kunna bli en perfekt långweekend (om man inte siktar på höga toppar som kräver acklimatisering).

lisbon
Photo: Christine Zenino

LISSABON Portugal är ett land som jag fortfarande inte har besökt, trots möjligheten att ta ett snabbt flyg dit när jag bodde i Spanien. Jag vill så gärna till Lissabon som jag föreställer mig vara en otroligt charmig stad. Jag vill uppleva det där speciella ljuset alla pratar om. Dessutom är det grym surf i Portugal, så denna resa klättrar högt upp i prioriteringslistan!

DSC_0531

ISLAND RUNT Jag är inte färdig med Island än. Jag vill tillbaka till mitt favoritresmål och denna gång vill jag åka på roadtrip runt hela öns kust. Tanken är att hyra en campervan och åka runt i lugn och ro i två veckor för att hinna maxa med upplevelser längs vägen. Sist var jag där i oktober/november och då fick jag se norrskenet så jag är nöjd. Denna gång vill jag resa dit under sommaren när dagarna är oändligt långa och det inte är riktigt lika ruggigt. Jag hoppas på ännu fler tappa-hakan-upplevelser bland fjordarna i norr, ett ordentligt valsafari i Husavik, fullt med får på vägarna och massa dopp i varma källor. Och så vill jag uppleva den där harmonin som jag kände på Island när jag levde i långkalsonger som en riktig naturnisse.

women-doing-yoga-overlooking-the-fjord-in-trolltunga-norway
Photo: Julia Ceasar.

NORGES NATUR Vårt kära grannland är fortfarande en vit fläck på min karta. I sommar skulle jag vilja åka dit och vandra i naturen. Jag kan också tänka mig en tur med Hurtigruten, precis som Malin gjorde 2015. Det känns dumt att inte dra nytta av att vi bor så pass nära Norges vackra natur, så det är dags att besöka den. Dessutom kan det göras i kombination med nästa resmål på listan!

polar_bear_sign_svalbard

SVALBARD Jag var så nära att boka en resa till Svalbard i oktober, men insåg i sista sekund att det inte var säsong så det fanns inga utflykter alls att göra. Och utan utflykter är det svårt att ta sig runt eftersom det knappt finns bilvägar (man åker snöskoter) och man i princip bör gå omkring med ett gevär konstant ifall man skulle bli attackerad av en isbjörn. Svalbard står fortfarande kvar på min lista och lockar med dramatisk natur, och självklart med sina isbjörnar.

agriculture-1822442_1920

BALI Eftersom min nyårsresa blev så lyckad vill jag iväg och surfa på någon exotisk plats även nästa nyår. Min Instagram har svämmat över av bilder från Bali de senaste veckorna, och de har lyckats övertyga mig. Det verkar vara en fantastisk ö med sina gröna risfält och tempel, sköna strandbarer och backpackervibe. Jag kan tänka mig att vara en vecka på camp i en ort, och sedan våga vara kvar på egen hand några dagar på en annan ort.

Jag kommer förstås aldrig ha tid och råd att förverkliga alla dessa idéer i år. Utflykter på Svalbard och Island är inte billiga, och flygbiljetterna till Sri Lanka kostade mig lika mycket som själva campet där. Men jag tror att 2017 kan bli ett bra reseår. Jag fick börja på topp i Sri Lanka, och har precis bokat resan till Marocko. Dessutom söker jag både sommarjobb utomlands och utbytesstudier till hösten, så förhoppningsvis får jag ett par månader utanför Sveriges gränser. Man måste passa på medan man kan!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s