Nybörjarens guide till Lofoten

Att vandra i Lofoten är en naturupplevelse på mångas bucket list. Men vad innebär det egentligen att gå på hike? Hur ska du planera din resa? Här kommer nybörjarens guide till den norska ögruppen.

lofotenkarta.001.jpeg
Det är svårt att hitta en bra översikt över Lofoten, så jag skapade en egen. De rosa rutorna är platser/byar och de lila stjärnorna är hikes.
DSC_0434.jpg
Utsikt från Reinebringen, en hike som det varnas för.
DSC_0404.jpg
Djevelporten var svårt att hitta, men väl värd hiken i regnet.
DSC_0117.jpg
Från toppen på en topp jag inte vet namnet på, men en av de kortare varianterna av Munken.

NICE HIKES
Munken blev vår första hike och den njöt vi av i strålande sol och gott humör. Toppen ligger på 797 meters höjd men vi valde att sikta på en av de lägre topparna intill. Utsikten gav oss turkost hav som påminde mig om Ibiza. Vi spenderade nog kring fyra timmar på berget för att ta oss upp och ner, med lunchpaus inkluderat. Detta var en snäll hike som inte krävde så mycket klättring.

Djevelporten är en häftig punkt att ha som mål för sin hike. 561 meter över havet har ett klippblock kilat sig fast mellan två berg, tio meter över marken nedanför. Det är med skakiga ben man balanserar ut på stenen, men den är bred nog för att man ska våga. Vi behövde fyra timmar för att gå upp och ner, med en vilsen tur till fel topp inräknat och regnväder.

Reinebringen är Lofotens instagramkändis med makalös utsikt. Däremot är det en hike som lokala myndigheter vill att man ska lämna ifred eftersom den slitits ut av alla som trampat upp marken. Dessutom är den brant och det varnas om folk som fallit ner från klipporna. Vi testade att gå denna hike och det var aldrig läskigt, men däremot fysiskt ansträngande. Det var som att gå i en evighetslång trappa där höga steg hade bildats i leran av människornas fotavtryck. Undvik den om det regnar eftersom det är otroligt lerigt vilket inte är en bra kombination med branten. Det tar ca 45 minuter upp för den 448 meter höga klippan, så den är kort men intensiv.

Ryten är en plats där man kan ta bilder som får ens föräldrar att börja svettas. Här kan man hänga i en klippa så det ser ut som att man hänger ut över stupet, trots att man egentligen har ytterligare en klippa någon meter under sig som inte syns i bild. En synvilla för instagram helt enkelt. Vår plan var att campa på Kvalvika Beach och sedan vandra upp, men regnet satte stopp för oss och vi kunde aldrig genomföra denna hike. Men ta en titt på google så ser ni de häftiga bilderna man kan ta, tex denna.

Ut.no är en bra app för att hitta hikes. Det går att söka på hikes i närheten av ens plats, samt att söka fritt. Väl ute på stigarna finns det markeringar på träd eller stenar som visar var leden går. Lederna går genom olika typer av terräng där det ofta är mer växtlighet i leden början och över trädgränsen blir det naturligtvis kalare. Jag gillar inte att vandra i skog med massa insekter och buskar som slår i ansiktet, och det problemet upplevde jag inte i Lofoten. Det var härligt att gå på hike i fjällen där insekterna blåser bort och marken består av mossa och sten. Var beredd på att ta i med händerna då och då, eftersom det plötsligt kan bli väldigt brant och vandringen övergår i klättring. På vissa ställen finns det kedjor som man kan ta till hjälp för att dra sig upp över släta bergssluttningar.

DSC_0289.jpg
Terrängen är varierad och kan bestå av snälla stigar, branta berg eller stenblock.
DSC_0267.jpg
Hoppa i våtdräkten och passa på att surfa när du är i Norge.

SURFING
I Unstad finns faktiskt den mest nordliga surfshopen i världen! Visst är vattnet kallt men oroa dig inte, våtdräkterna värmer gott med både luva, handskar och skor. När jag var där var det för strömt och blåsigt en dag, och helt platt i havet nästa dag så jag fick tyvärr(!) inte testa de norska vågorna. Desto mer tid spenderade vi inne på Surfsenter Lofoten som bjöd på kaffe i regnet, så de vill jag varmt rekommendera för sin goa och samtidigt professionella personal. I samma by hittar ni också Unstad Arctic Surf som även har tältplatser. Priser för hyra av bräda och våtdräkt är ca 600 kr.

DSC_0513.jpg
Vy från en bro i Reine en dag när solen till slut tittade fram.

MYSIGA BYAR
Det finns ärligt talat inte mycket att göra i städerna i Lofoten. De är riktigt sömniga, men visst har de sin charm ändå där de ligger vid vattnet med söta små fiskarbodar. Jag kan inte säga att någon av byarna är ett måste, men de är perfekta att stoppa i för en varm kaffe när regnet vräker ner. Reine blev var min favorit med söta stugor och fin omgivning där det ligger mellan höga berg. Leknes är en tråkig ort men den ligger centralt och fungerar bra som en plats att handla (billiga mataffären Rema 1000) och tanka på. I Henningsvær finns ett klättercafé som jag hade hört om, men det var inte speciellt kittlande så inget ni behöver åka långväga för att besöka om ni inte är i akut behov av klätterutrustning förstås.

DSC_0149.jpg
På Hauklands strand är det inte bara människor som campar.
DSC_0049.jpg
Klockan är 00.30 och vi diskar i midnattssolens ljus.

CAMPING
Den som vill campa i tält kan antingen göra det ute i det fria eller på arrangerade campingplatser där man betalar för att övernatta. Vi valde att slå upp tältet vid en sjö, och på två stränder som inte tar betalt för camping. Favoriten är helt klart Haukland Beach för den fina miljön med betande får, den ljusa stranden och för att det finns vattentoalett och diskvatten. En annan strand vi provade var Kallebukta som har utedass och diskvatten. Den omgivningen var inte lika spännande, men det är ett gratis alternativ om man ändå är vid staden Henningsvær.

Trots att vi reste i juli upplevde jag det aldrig som trångt på campingplatserna. En natt var det storm och regn ute, så ett tips är att lägga stenar på tältpinnarna så de inte flyger upp under natten. Mitt billiga 400 kr-tält fungerade toppen både för blåsten och regnet, knepet är bara att de till att tältduken är riktigt spänd så det inte bildas vattenpölar på tältet för då går vattnet igenom. För att sova gott i Lofoten under sommaren behövs en sovsäck med komforttemperatur ner till 5 grader. Kompromissa inte med en svalare sovsäck för att spara pengar, utan investera i en sovsäck som håller dig varm! Tänk på att det är midnattssol där uppe i norr under sommaren så om du är ljuskänslig bör du ta med en sovmask.

DSC_0033.jpg
Utsikten från färjan när den lägger till i Moskenes.

TRANSPORT
Till och från Lofoten kan man ta sig med färja från Bodö. Dit går direktflyg från Arlanda för en billig peng. Man promenerar (ja, du läste rätt) från flygplatsen in till hamnen i Bodö på 25 minuter. Fyra timmar senare är färjan framme i Moskenes. Tidtabellen ser du här. Väl på plats finns ett bussnät, men jag rekommenderar att hyra en bil. Vi använde oss av nabobil.no där privatpersoner hyr ut sina bilar. Det är bra vägar på öarna, så till och med jag hade vågat köra.

DSC_0225.jpg
En tunnare dunjacka kommer väl till användning när temperaturen sjunker.
DSC_0104.jpg
Underställströja och löpartights fungerar perfekt att vandra i.

PACKNING
Jag är så nöjd med min packning så den ska ni få ta del av! Vi var borta i sex nätter, och jag hade en 55 liters ryggsäck. Klädmässigt kan du tänka som vid en skidsemester och använda dig av lagerprincipen med underställ, mellanlager och skallager. Bra att ha dubbel uppsättning av sitt vandringskit om det blir blött. Vissa kvällar satt jag i fleecetröja, dubbla jackor och mössa, så se till att packa med något varmt!

– Tvåmannatält
– Sovsäck med komforttemperatur ner till 5 grader + liggunderlag (självuppblåsande 30 mm gick finfint)
– Vattentäta kängor
– Regnjacka och regnbyxor
– Dunjacka för svala kvällar
– Mössa och vantar
– Fleecetröja och en till träningshoodie
– Underställströja
– Träningslinne
– Två långa tights att vandra i
– Ett par shorts att vandra i
– Två vanliga t-shirts för vardagsbruk
– Mjukisbyxor
– Dagsryggsäck
– Underkläder och packpåsar, så du kan sortera rena och smutsiga underkläder i varsin påse.
– Pyjamas och sovmask
– Necessärprylar
– Plastpåsar att lägga blöta kläder i, eller skydda torra kläder från att bli blöta
– Elektronikprylar (tips: mobilladdare som går att ansluta i bilens cigarettändare)

DSC_0071.jpg
Medan allt är dyrt i Norge finns det gratis vatten i mängder. Bara att stoppa ner flaskan i en rinnande bäck.

KOSTNAD
Den som inte har utrustning sedan innan ska vara beredd på att hosta upp ett par tusenlappar. Den som redan har allt kommer ganska lindrigt undan. Jag hade en del sedan innan men har samlat några ungefärliga kostnader för resan och de produkter jag hade med mig:

– Flyg: 2000 kr
– Färja: 400 kr
– Hyrbil en vecka: 2000 kr (500 per person för oss alltså)
– Tält: 400 kr
– Stormkök: 1000 kr
– Sovsäck: 1400 kr
– Liggunderlag: 400 kr
– Kängor: 1200 kr
– Dagsryggsäck: 500 kr
– Ryggsäck: 1000 kr
– Vattentätt ställ: 1000+ kr
– Kostnader på plats (bensin + mat): 1500 kr per person (vi levde på ris och bönor haha)

Nu hoppas jag att ni har lite mer kött på benen inför er resa!

2 reaktioner på ”Nybörjarens guide till Lofoten

Lämna en kommentar