Mitt reseår 2017

Så är ännu ett år passé och bara för några dagar sedan kom jag hem från att ha bott i ett annat land. Förutom tiden i Lissabon hann jag med fem utlandssemstrar och nästan alla inkluderade surf på ett eller annat sätt. Det hade jag aldrig trott eftersom jag innan detta år aldrig någonsin hade stått på en surfbräda. Jag var också på min första vandringsresa, och på Sri Lanka fick jag uppleva den bästa semestern i mitt liv. Inget pjåkigt reseår om ni frågar mig!

Detta var min reseönskelista inför detta år: äventyr i Kapstaden, surfing på Sri Lanka, surfing och kultur i Marocko, vandring i Nepal, citysemester och surf i Lissabon, roadtrip runt Island, naturupplevelser längs Norges kust, natur på Svalbard och surfcamp på Bali över nyår. Så vad blev det för resor till slut?

dsc_0274
Solnedgångssurf var en kärt nöje i Ahangama.
dsc_0452
Denna bild från ett safari blev min bakgrundsbild på datorn en lång tid efteråt.

SRI LANKA Året började med den bästa resan jag någonsin gjort. Jag utmanade mig både i att resa ensam, men också med att lära mig surfa och resultatet blev så lyckat. Jag älskade att bo på campet och lära känna de fantastiska människorna som råkade vara där just den veckan. Jag blev riktigt biten av surfing, klimatet var optimalt och jag njöt av barfotaliv där jag kunde ladda batterierna och låta dåliga tankar svepa bort. Jag hängde mest med tre tjejer från Norge, Nederländerna och Storbritannien, och kom faktiskt att träffa dem igen på en senare resa.
Surfarliv på Sri Lanka, Att våga resa ensam

DSC_0108
Morgonsurf i Taghazout med den vita byn som kuliss.
DSC_0685
Ökenutflykt från Marrakesh.
DSC02212
Marrakesh var både livligt och trasigt, men också stilla och vackert som här i Ben Youssef Madrasa.

MAROCKO Surfsuget satt kvar efter den första resan så jag bokade ett till läger tillsammans med min nya norska surfkompis från Sri Lanka. Veckan i Taghazout gav oss rejäla vågor som var bra mycket vildare än de på Sri Lanka. Vi stannade några dagar extra för att upptäcka Marrakesh. Där bodde vi i en vacker riad, tassade runt i gränderna och shoppade på marknaden. En natt spenderade vi ute i öknen, och det var en lång men givande resa dit genom de marockanska bergen. Jag var glad att få se mer än bara den orientaliska bilden som visas för turisterna.
En marockansk bergochdalbana

DSC_0436
Tel Aviv lockar med både strand och stad.

TEL AVIV Min resevår fortsatte bra och i maj flög jag till Tel Aviv. Jag visste absolut ingenting om denna stad och resan spontanbokades efter några öl på en bar. Här leddes vi runt av vänner som kunde staden utantill, och fick både äta massa hummus, sola på stranden och åka på utflykt till Jerusalem.
Släpp loss i Tel Aviv

DSC_0434
Utsikt från Reinebringen, en av de mest omtalade vandringarna i Lofoten.
DSC_0404
Rebecca, jag och Ceri på Djävulsporten.

LOFOTEN Ni vet när man säger att man ska ha en reunion, men så händer det aldrig? Denna gång blev det faktiskt av. Mina vänner från Sri Lanka samlades i Lofoten och där tillbringade vi dagarna i naturen. Vi kommer både minnas de vackra utsikterna från topparna vi besteg, men också upplevelsen av att tälta i ösregn och storm. Vi besökte surfstaden Unstad tre gånger i hopp om att testa surfingen i det kalla vattnet, men tyvärr var havet inte på vår sida.
Nybörjarens guide till Lofoten

DSC_0616.jpg
En av mina favoritbilder från året. Med kusin och bror i Makarska.

KROATIEN Årets släktsemester gick till Podgora i Kroatien. Jag har inte skrivit något reportage härifrån för att det helt enkelt inte finns något att berätta. Det är megaturistigt och ointressant. Men det var otroligt varmt, vattnet var klart och vi njöt av det viktigaste av allt – att umgås med släkten. En av höjdpunkterna var när vi hyrde en minibuss och åkte på utflykt till en nationalpark. Bilden ovan är faktiskt en av mina favoriter från hela reseåret!

DSC_0755.jpg
Finns det någon vackrare stad än Lissabon tro?
DSC_0333.jpg
Detta magiska hus hyrde vi via Airbnb. Full pott.
DSC_0218
Denna silhuett av Porto fick ta över som bakgrundsbild på datorn.
DSC_0757-2
Det bästa med Azorerna var de varma källorna.

PORTUGAL Min utbytestermin i Lissabon är lite för nära i tiden för att kunna se på med perspektiv, men jag har haft en superbra tid i Lissabon som är en fantastisk stad. Den är behändigt liten, har massvis med trendiga takbarer och brunchställen och dessutom kan man surfa. Jag hade ett riktigt bra utbyte med fina människor både i skolan och hemma. En weekend flög vi till Azorerna, vilket var en av de bästa upplevelserna. Jag älskar att bada i varma källor och det finns det gott om på öarna, tillsammans med massa grönskande natur. En annan helg tillbringade vi i Porto, och en annan i Algarve där vi hade hyrt ett gigantiskt hus på en vingård som jag aldrig kommer glömma.
9 måsten på Azorerna


Jag lyckades bocka av många av platserna på min önskelista och jag är väldigt nöjd med vad året gav mig. Ekonomin kanske fick gå på sparlåga under sommaren efter att ha slösat lite väl mycket på resor, men ni vet ju att resor gör en rik på annat än pengar. Inför 2018 fasar jag för att jag inte kommer ha råd att resa kors och tvärs, men några små avstickare ska jag nog få till ändå. Snart kommer reseönskelistan för nästa år, så håll till godo!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s