Utforska San Francisco på cykel

När du vaknar i en ännu obekant storstad kan det vara svårt att veta vilken metro, buss eller spårvagn som går vart. Det kan också vara något av ett dilemma att veta vad man ska satsa på att försöka hinna med under en dag för att se så mycket som möjligt. Vaknar du i ett soligt San Francisco och känner såhär så har jag det ultimata tipset till dig – ta cykeln!

IMG_2895

Det finns gott om ställen att hyra cyklar på i San Francisco. Blazing Saddles som finns på flera ställen i staden är ett bra alternativ. Deras vanligaste cykel kostar ungefär 8 dollar/timme att hyra. En bra utgångspunkt är deras uthyrning i anslutning till Pier 41 vid Fisherman’s Wharf. Det är bara ett stenkast från populära Pier 39 om man vill passa på att uppleva det samtidigt. Personligen tycker jag att Pier 39 är en turistfälla som absolut är värd ett besök men som inte kräver något längre stopp. Det kan därför vara en bra idé att passa på att ta sig en titt där i samma veva som du hyr cykeln.

IMG_2929

Se till att ha en karta med dig när cykelturen börjar! Speciellt om du väljer att inte följa med på någon av de guidade turerna som cykeluthyrningarna ofta erbjuder. Mitt tips är utan tvekan att cykla på egen hand – Det gör det lättare att stanna till för att fotografera eller ta en annan väg än planerat. Det är garanterat billigare dessutom! Ta sikte mot Golden Gate Bridge. Från Pier 41 till början av bron väntar en cykeltur på ungefär 30-45 minuter. Här cyklar du längs med vattnet i stort sett hela sträckan, ibland i uppförsbacke och ibland i nedförsbacke.

IMG_2978

Väl uppe på bron finns det en bred cykelväg intill den trafikerade körbanan. Här gäller det att ta det försiktigt – folk cyklar som galningar. En bit in på bron finns flera ”balkonger” ut mot vattnet där det fungerar alldeles utmärkt att stanna till, fotografera och njuta av att du står mitt på den berömda, rödmålade bron. Cykelturen över bron tar cirka 15 minuter.

IMG_3025

På andra sidan Golden Gate Bridge hittar du Sausalito. Inte nog med att utsikten över vattnet till San Franciscos skyskrapor är fantastisk – Sausalito i sig självt är en riktig pärla. Även här kan du cykla gata upp och gata ner längst med kusten för att cirka 30-45 minuter senare komma fram till Sausalitos hamn. Om du har gott om tid till att utforska så finns det ännu mer vacker natur att beskåda om du viker av från huvudvägen och istället cyklar uppåt i staden.

IMG_3255

Väl framme i hamnen finns det gott om segelbåtar, butiker och restauranger. Förslagsvis stannar du till här och väntar tills dagen övergår i kväll. Varför inte passa på att avnjuta en god skaldjursmiddag på någon av restaurangerna nere vid vattnet? Om du sedan vill cykla hela vägen tillbaka är det nog klokt att påbörja detta redan innan det börjar skymma, för att vara säker på att du hinner tillbaka innan det blir mörkt. Mitt främsta tips är dock att ta färjan!

IMG_3278

Den cirka 30 minuters långa båtturen är nämligen en dröm! Biljetten kostar ungefär 10 dollar/person och går att köpa redan samtidigt som du hyr din cykel (det går givetvis lika bra att köpa på plats i hamnen). Det är fullt tillåtet att ta cykeln med sig ombord på färgan, och det finns gott om sittplatser för trötta ben som har krigat genom stadens välkända motvind hela dagen – men orkar du så ska du absolut stå utomhus på däck och insupa den fantastiska båtresan som är så mycket mer än bara just en båtresa.

IMG_3300

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s