Ett smakprov på Marocko

Esther har precis bokat en resa till Marocko och tittar nu tillbaka på sitt första besök i landet. På en enda dag hann Marocko göra många intryck. Då var det en dagsutflykt till Tanger, nästa gång blir det betydligt mer än så. 

Efter två minuter på marockansk mark befinner jag mig på en kamel. Mitt blonda hår avslöjar mig genast som en lättlurad turist. Innan jag vet ordet av sitter jag på det stackars djuret och lunkar ett varv på bussarnas rastplats. För två timmar sedan lämnade jag det spanska fastlandet för att ta mina första steg på den afrikanska kontinenten. En båttur senare har jag hamnat i Tanger och redan gett vika för kamelmannens intensiva tjat.

I medinan pågår vardagen för fullt. Rangliga bord står tätt uppställda med färska oliver och nyfångad fisk till salu. Ett hål i väggen blir till en elektronikaffär med ett gigantiskt virrvarr av kablar. Någon köper en levande kyckling till kvällens middag. Jag tittar förskräckt på giljotinen som står obehagligt nära intill. Bäst att gå runt hörnet innan någon mister livet. Lokalguiden Mohammed säger åt mig att gå till bageriet som ligger till höger. Med stor skepsis tittar jag in och ser bara en dammig, övergiven håla, så jag går vidare. Då drar han mig tillbaka in, för där inne döljer sig ett bageri. Utan Mohammeds hjälp hade jag gått vilse i denna 500 år gamla labyrint. Men jag skulle i alla fall ha sällskap av katterna som stryker runt i gränderna i hopp om lite spillda fiskrester.

Under en dagsutflykt till Tanger hinner man bara få ett ytligt smakprov på vad Marocko har att erbjuda. Med stora ögon suger jag både in det förvånansvärt primitiva, men förundras också över mosaiken, valven och en symmetriskt dekorerad minaret som sticker upp bakom slitna fasader. På marknaden tar färgerna över och jag önskar jag hade tid att se närmare på de vackra kaftanerna och de söta tofflorna. Jag hinner få i mig lite couscous, bli utklädd till en berberkvinna och lära mig mer om den hyllade marockanska arganoljan innan det är dags att vända om.

När båten åker tillbaka till Spanien skäms jag nästan över mitt privilegierade turistliv. Bakom stora stängsel står unga människor kvar. De som hoppas på att smita över staketen och lyckas ta sig till Europa. Den här dagen var full av nya intryck, på gott och ont. Men det är precis vad jag är ute efter när jag reser. Att få uppleva något annorlunda och lära känna världen bättre. Om ett litet smakprov gav mig allt detta, vad kommer då en hel semester i landet bjuda på? ♦

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag lovar att inte bli upplurad på en kamel nästa gång jag är i Marocko.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Innanför valvet väntar rangliga marknadsbås och hål-i-väggen-butiker.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Medan vår turistgrupp guidades fram hoppades jag förgäves på fri tid för shopping.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Om jag bara tyckte om dessa delikatesser. Men de är fina att se på i alla fall!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hönorna ligger på sin dödsbädd. Bokstavligen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den lilla assistenten väntar på att få hjälpa till med fiskrensningen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Två världar i en bild. Vardag och turism.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bakom ett mörkt hål i väggen dolde sig detta bageri.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Helt plötsligt förvandlades jag till en berberkvinna från bergen.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s