På resande fot genom Asien

Varför besöka ett ställe när du kan besöka 12? Det kräver förstås ganska mycket planering, relativt mycket pengar och väldigt mycket tid. När jag tog studenten i maj 2011 stod hela världen framför mina fötter, ja, så kändes det. Ung och naiv, men samtidigt målmedveten. Efter några månader bestående av jobb och jobb och jobb så bokade vi en enkelbiljett till Thailand och blev borta i 10 veckor. Nu tänkte jag dela med mig av min upplevelse och alla tänkbara nödvändiga tips! 

ASIEN 216🌴 PLANERING Vissa föredrar att planera hela resan i förväg, andra väljer att ta det som det kommer. Vad som dock naturligtvis är oundvikligt att bestämma är vart du ska starta din resa. En bra idé när du väljer detta kan vara att kolla upp vart, inom rimligt avstånd, det är enkelt att ta sig vidare till. Vi bokade våra flygbiljetter till Bangkok, främst för att det är ett av de billigare ställena att flyga till från Stockholm. Fortsättningsvis planerade vi vilka länder vi ville besöka (Thailand, Malaysia och Vietnam), hur länge vi skulle vara borta (10 veckor) och ungefär hur vår budget skulle se ut (ca. 10 000 kr/månad). Med tanke på att det är väldigt enkelt att hitta boende på plats, samt att Asien är så pass turistanpassat över lag så tycker inte jag att det nödvändigtvis krävs någon mer detaljerad planering än så. Det kan dock vara ett plus att ha de första hotell/hostelnätterna bokade för att slippa att sätta igång och leta reda på något bra när du precis har landat efter en lång resa från Sverige.
ASIEN 124🌴 BUDGET En bra idé är att ha en ungefärlig pengaplan att hålla sig till under resans gång. Det må vara hyfsat billigt att leva i Asien, men det går nästan alltid åt mer pengar än vad man har räknat med. Vi satte en budget på ungefär 10.000 kronor per månad, där allt var inkluderat – resor, mat, fest, boende, shopping. Det var absolut inte en orimlig plan, även om vi spräckte den med cirka 2.000 kronor per månad. Detta gjorde oss ingenting då vi satte budgeten lägre från början än vad vi egentligen hade behövt, åker man iväg med en snävare ekonomi kan det kanske vara bra att istället sätta en mer punktligt budget och hålla sig till den. Det kan dock vara svårt att veta på förhand exakt vad allt kommer att kosta, men helt omöjligt att räkna ut en precis budget är det givetvis inte. Mycket går ju att googla sig till i förväg!
ASIEN 2021🌴 BOENDE Som tidigare nämnts är det väldigt lätt att hitta boende på plats. Jag kan kanske inte tala för hela Asien, men på de ställena vi besökte i Thailand, Malaysia och Vietnam var det inga problem. Det du dock ska vara noggrann med är att hålla koll på högtider och röda dagar, om du har otur så kan det vara svårt att hitta lediga boendealternativ om du inte ser till att boka en tid i förväg. Detta gäller även kring större välkända tillställningar, så som tillexempel Full Moon Party på Koh Phangan. Om du däremot anländer under vilka andra dag som helst under året så finns det alltid gott om olika alternativ i olika prisklasser. Det brukar dessutom vara billigare om du hittar boendet på plats, och inte betalar för det över internet.
ASIEN 005🌴 ATT TÄNKA PÅ Du kommer förmodligen att behöva vaccinera dig om du inte har gjort detta tidigare, se till att kolla upp vad som gäller i god tid innan avfärd. Detsamma gäller för visum (tillexempel till Vietnam). När det kommer till packning så rekommenderar jag att du packar i en ryggsäck – det kallas inte för ”backpack-resa” utan anledning. Du kommer eventuellt att behöva konka väskan genom skogen eller över stranden, och då är en dragväska med hjul inte optimalt. När det kommer till standarden på boendena så beror det ju naturligtvis helt på om du väljer att bo på ett fräscht hotell eller om du bestämt dig för att hålla i pengarna och istället satsa på billigare hostels/vandrarhem. Väljer du det senare alternativet kan det vara bra att packa ner ett reselakan i ryggsäcken, det är inte säkert att alla ställen erbjuder lakan och det är inte heller säkert att du kommer vilja sova i de som faktiskt erbjuds. Se även till att ha hänglås med dig, det är tyvärr inte helt ovanligt att personal eller andra plockar bland dina grejer på rummet när du inte är där. Other than that… You’re good to go!
ASIEN 190
🌴 KUL ATT VETA Vi besökte sammanlagt 12 olika ställen, i ordning: Bangkok, Ao Nang, Railey, Phi Phi Island, Koh Lanta, Langkawi, Kuala Lumpur, Koh Samui, Koh Tao, Koh Phangan, Ho Chi Minh och Nha trang. Sett utifrån dessa platser gillar jag Langkawi, Koh Samui och Koh Tao mest och Kuala Lumpur minst. Railey och Langkawi har de finaste stränderna och Phi Phi Island de ”fulaste” (Kuala Lumpur, Ho Chi Minh och Bangkok ej inkluderat eftersom det är storstäder). Kuala Lumpur har den bästa shoppingen och Koh Lanta de trevligaste människorna. Koh Phangan, Phi Phi Island och Bangkok har den bästa festen och Railey den sämsta. Thailand har den godaste maten och Vietnam har den absolut värsta (vi åt nästan bara indiskt och italienskt där). Och hade jag fått önska ett till ställe att åka till såhär i efterhand så hade jag valt Bali!

Glöm inte att läsa ”Triss i öar på Thailands östkust” för mer information om Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s