Mitt Mallorca

Fem år gammal satte jag min fot på Mallorca för första gången. Nu kan jag knappt räkna hur många gånger jag varit på ön. Det började förstås med en charterresa till Alcudia, men de senaste åren har semestrarna tillbringats i hyrda hus utanför Palma. Vi har besökt otaliga byar och stränder genom åren, och här vill jag dela med mig av min upplevelse av ön!

DSC_0700

Varför ska man resa till Mallorca?
Den här ön har allt, så man slipper välja mellan strandhäng och storstad, eller fest och träning. Det finns massor att upptäcka, och dessutom på en liten yta. Det tar max 1,5h att köra tvärs genom ön så den är som gjord för utflykter.

DSC_0101.JPG
Så här fint kan man bo om man hyr hus!

Var ska man bo på ön?
För mig som vill åt både strandhäng och shopping är det ultimat att bo strax utanför Palma. I öns huvudstad finns uteliv, trendiga restauranger och gott om shopping. Om man bor på andra delar av ön blir det antingen för turistiskt, eller för sömnigt. Vi brukar hyra ett eget hus när vi är på Mallorca, och det är verkligen oslagbart. Tänk er att ha ett helt hus för er själva, en hel pool för er själva, och slippa paxa solstolar! Vi har hyrt genom Novasol och det har gått superbra alla gånger. Bokar du hotell skulle jag säga att du antingen kan boka mitt i smeten i Palma, eller på stranden vid Playa de Palma men då ha lite längre in till stan på kvällarna.

malliss 051.JPG
Bergsklättring utanför Valldemossa.

Vad finns att göra på Mallorca?
På Mallorca finns det massvis att göra. De flesta åker hit för att sola och bada, och dagarna går snabbt åt till att utforska nya byar och stränder. Dessutom är Mallorca som gjort för en aktiv semester. Ett år fick jag med mig hela släkten på ridtur i naturen. En gång var jag och mina kusiner och bergsklättrade, och nu när jag själv blivit tokig i klättring har jag förstått att Mallorca faktiskt är riktigt populärt bland klättrare. Detta år ville vi paddla kajak bland de fina, klippiga bukterna vid Cala d´Or, men det var för blåsigt där så det ställdes in. Ön är omtyckt av cyklister och vandrare, och dessutom kan man vindsurfa och segla vid kusterna. Gott om möjligheter att vara aktiv, med andra ord!

DSC_0622.JPG
De bästa badupplevelserna får man under en båttur på havet.

Vilka stränder är bäst?
Det finns ingen anledning att åka tvärs över ön när Palmas egen strand är överraskande fin. Här bjuds du på en stor, bred och långgrund sandstrand med klart vatten. Stranden i Alcudia är i samma klass som Palmas skulle jag säga, men när vi åker norrut väljer vi istället den intilliggande bukten Port de Pollença, för där kan man hyra en liten katamaran. Oavsett om du väljer Palma eller Pollença ska du inte missa att åka på båtåtflykt för att komma åt de allra finaste vattnen.
Den som vill hoppa från klippor ner i turkost hav kan göra det i de fina bukterna Cala d´Or och Cala Mondragó som ligger på östkusten, men var beredd på att trängas med andra.

mallis 072.JPG
Smaka den färskpressade juicen gjord på apelsiner från Sóller.
mallis 080.JPG
Spårvagnen går mellan Sóller och Puerto de Sóller.
malliss 001.JPG
Vackra Valldemossa.

Vilka byar borde jag besöka?
Sóller och Valldemossa är två riktigt charmiga byar. I Sóller kan man ta den gamla spårvagnen genom apelsinlundar för att komma till kusten. Valldemossa är vackert med ljusa stenhus, små gränder med söta butiker och mysiga uteserveringar. Utöver dessa två finns det massvis med mindre byar, men jag skulle inte säga att någon utav dem är ett riktigt måste. Men har du vägarna förbi är Port de Andratx, Sant Elm och Deía charmiga byar i natursköna omgivningar. Du ska förstås inte heller missa Palma.

Hur är utelivet?
Jag älskar utelivet i Palma! Börja kvällen på barerna i trendiga Santa Catalina, och när det är dags att dansa ska du till Paseo Marítimo. Där finns både ett par mindre barer med dansgolv, och den stora klubben Tito’s som spelar internationella pophits. Man åker upp i en hiss och väl där finns många barer och en stor scen med dansare. Inträdet är ungefär 20 euro. Vill du dansa till spansk musik ska du välja en av de mindre klubbarna utanför Tito’s.
Många förknippar väl Mallorcas uteliv med Magaluf, men där har jag inte ens varit. Jag kan bara försäkra er om att festerna i Palma inte är på samma skräpiga nivå.

mallorca 257.JPG
Marknaden i Inca är känd för sina lädervaror.

Hur är shoppingen på Mallorca?
Bra! I Palma finns både internationella designerbutiker, varuhuset El Corte Inglés och vanliga butikskedjor. Förutom mina spanska måsten Bershka, Pull & Bear och Stradivarius(de kommer från Spanien) finns det också marknader att besöka. På torsdagar mellan 9-13 anordnas min favorit i staden Inca. En stor marknad där de säljer både frukter och mat, men förstås också fina läderväskor, armband och skor. Förra året köpte jag en weekendbag som blivit flitigt använd.

Vad har du kvar att upptäcka?
Jag vill ta båten till Menorca och stanna över en natt! Det går färjor från Alcudia som verkar ta 1,5h ungefär. Det finns en by utanför Sóller som heter Fornalutx, och den påstås vara den vackraste i Spanien, så jag är nyfiken på om den kan slå Frigiliana! Och så vill jag ta revansch på paddlingen som inte blev av. Och så drömmer om att hyra en båt med skeppare för en dag, men då ska man punga upp 10 000 kronor…

Annons

2 reaktioner på ”Mitt Mallorca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s